Skip to content
Alle berichten

'Je hebt weer grip op je dag' – De Grebbe over werken met teleQ

In gezondheidscentrum De Grebbe in Bergen op Zoom werken vier huisartsenpraktijken onder één dak. Sinds oktober vorig jaar maken ze gebruik van het terugbelsysteem teleQ. We spraken met de doktersassistenten van de vier praktijken en de praktijkmanager over hun ervaringen. “Het heeft ons werk echt veranderd – in positieve zin.”

De telefoon was de baas

Voorheen bepaalden de rinkelende telefoons het ritme van de dag. “De telefoon was de baas over ons,” zegt Esmee van huisartsenpraktijk Van Bekkum. “Nu zijn wij de baas over de telefoon.” Die omslag is voelbaar in alle praktijken binnen De Grebbe. Kirsten van praktijk Xiang vult aan: “We hebben nu veel meer regie. Je kunt zelf bepalen wanneer je belt, hoeveel je belt, en hoe je dat inplant. Dat geeft lucht.”

Meer rust, minder stress

De voordelen van het terugbelsysteem zijn niet alleen praktisch, maar ook voelbaar in de sfeer. “Het is gewoon rustiger op de werkvloer,” zegt Sarah van praktijk Wijnen. “Je hoort niet meer continu die telefoon. Dat scheelt echt in je hoofd.” Manon van praktijk Chohan en Haider merkt het ook: “Je kunt nu een telefoontje afronden, even een dossier verwerken, en dan pas het volgende gesprek voeren. Dat geeft overzicht.”

Patiënten zijn blij

Niet alleen het team is enthousiast. Ook patiënten reageren positief. “Ik hoor dagelijks mensen zeggen: ‘Wat fijn dat u terugbelt!’,” vertelt Esmee. “Dat is toch leuk om te horen.” Natuurlijk zijn er ook uitdagingen. “Vooral oudere patiënten of mensen die de taal minder goed spreken, vinden het bandje soms lastig,” zegt Kirsten. “Maar dat is echt een kleine groep. Het overgrote deel is blij.”

De overstap: spannend, maar soepel

De overstap naar teleQ verliep in de meeste praktijken verrassend soepel. “Bij ons ging het echt vlekkeloos,” zegt Sarah. “De volgende dag werkte iedereen ermee alsof het nooit anders was geweest.” In andere praktijken was het even wennen. “We hebben een wat complexere populatie,” vertelt Kirsten. “De eerste weken waren pittig, maar daarna viel alles op z’n plek”, vult Manon aan.

De begeleiding vanuit Huisartsentelefonie werd als prettig ervaren. “Er liep iemand rond die je meteen kon aanspreken,” zegt Ilona, praktijkmanager. “Dat gaf vertrouwen.” Wel merkt ze op dat de communicatie vooraf soms wat versnipperd was: “Ik had aan de ene kant met vier praktijken te maken en aan de andere kant met diverse mensen van Huisartsentelefonie. Dat maakte het soms lastig om het overzicht te houden.”

Tijdswinst en werkplezier

Wat levert het op? “Tijd,” zegt Esmee resoluut. “En rust. Je kunt nu dingen doen die je eerder tussendoor moest proppen.” Ilona ziet ook dat collega’s vaker op tijd klaar zijn. “Je hoeft minder dingen te onthouden of later af te maken. Dat scheelt energie.”

Ook het werkplezier is bij de meeste assistentes toegenomen. “Ik vind het werk niet per se leuker geworden,” zegt Sarah eerlijk. “Maar het is wel overzichtelijker. En dat maakt het fijner.” Kirsten merkt dat ook in de gesprekken met patiënten: “Doordat mensen niet meer twintig minuten in de wacht hangen, zijn ze minder gefrustreerd. Dat maakt het contact veel prettiger.”

“Gewoon doen!”

Wat zouden ze andere praktijken aanraden? “Gewoon doen,” zegt Kirsten zonder aarzelen. “Het geeft rust, overzicht en tevreden patiënten.” Esmee knikt: “En je creëert echt tijd. Dat is goud waard in een drukke praktijk.”

Meer informatie over het teleQ terugbelsysteem vind je op deze pagina. Of plan een vrijblijvende afspraak in om de mogelijkheden van teleQ voor jouw praktijk te bespreken.