Huisartsenpraktijk Richters en Van Huizen: “De overstap heeft alleen maar voordelen opgeleverd”

Met maar liefst 4.200 patiënten in het bestand rinkelde de telefoon bijna non-stop bij huisartsenpraktijk Richters en Van Huizen. “We hadden eigenlijk niet door hoeveel prikkels dat gaf, tot we gebruikmaakten van Aurora teleQ via Huisartsentelefonie”, vertelt doktersassistente Lisette Noordkamp enthousiast. Huisarts Anneloes Richters vult aan: “We zijn erg blij dat we deze stap hebben gezet; de overstap heeft onze praktijk alleen maar voordelen opgeleverd.”
De huisartsenpraktijk in Enschede werkte tot mei 2024 nog met analoge telefonie. De toenmalige leverancier en ook de regionale waarneemcarrousel van huisartsen raadde aan om over te stappen op de diensten van Huisartsentelefonie, maar in eerste instantie was er weerstand. Anneloes Richters: “We vroegen ons af of onze patiënten zo’n nieuw systeem wel handig vonden. Ook onze assistenten waren niet direct enthousiast om ermee om te leren gaan. Toch besloten we mee te gaan met de tijd; we konden ons goed vinden in het argument dat de telefoondruk enorm omlaag zou gaan. En dat bleek terecht, want sinds de eerste dag wil geen van onze assistenten meer anders.”
Patiënten keuzes geven
Assistente Lisette bevestigt dit: “We zijn er inderdaad blij mee! Het is zo fijn om niet meer de hele dag telefoons te horen rinkelen en onze patiënten keuzes te kunnen geven. Willen ze bijvoorbeeld in de wachtrij blijven staan of teruggebeld worden? En willen ze een afspraak maken, een herhaalrecept aanvragen of bijvoorbeeld de uitslag van een onderzoek weten? Omdat het systeem alles automatisch regelt, scheelt dat ons administratief en planmatig veel tijd. Daardoor hebben we meer tijd voor de patiënten en kunnen we zelf ook pauzes nemen. Dat lukte voorheen niet altijd.”
Een ander groot voordeel is dat de huisartsen nu goed zicht hebben op de periodes van piekdrukte. Anneloes Richters: “Daar kunnen we ook de roosters op aanpassen. We weten nu precies wanneer we met onderbezetting kunnen kampen en wanneer we juist makkelijk vrije dagen kunnen toekennen. Verder zag ik vroeger alleen een lampje branden als teken dat de assistente aan de telefoon was; nu zie ik precies hoeveel mensen bij haar in de wachtrij staan en hoeveel mensen ze nog moet terugbellen. Dat betekent dat ik haar minder snel stoor met kleine vragen en ook mijn tijd efficiënter indeel.”
Goede uitleg over het systeem
Zowel de huisarts als de assistent is erg te spreken over de samenwerking met Huisartsentelefonie. “De medewerkers regelden alles achter de schermen en kwamen vervolgens een dagdeel langs om uitleg te geven over de werking van het systeem. Prettig was dat we erna ook nog konden bellen of mailen met vragen. We merken dat Huisartsentelefonie goed bereikbaar is en ook vriendelijke medewerkers heeft.” Favoriete functies zijn er niet echt. “We zijn echt blij met alle mogelijkheden. Daarnaast is het een heel intuïtief systeem. Makkelijk in gebruik en logisch opgezet. Kortom: ik zeg nu al tegen andere collega’s in het vak: dit systeem geeft je rust in de backoffice. Niet meer twijfelen!”
Ook interesse?
Huisartsentelefonie zet zich in om de communicatie tussen zorgverleners en patiënten te verbeteren. Het bedrijf biedt telefoniesystemen op maat, speciaal ontworpen voor huisartsenpraktijken. Dankzij alle handige functies kunnen artsen en patiënten sneller en persoonlijker met elkaar communiceren. Bovendien werkt de telefooncentrale altijd – ook als het internet uitvalt. Kortom: uitstekend toegankelijk en altijd bereikbaar.
Anneloes Richters kwam via de regionale telefoniecarrousel in contact met Huisartsentelefonie. Naast de bestaande duopraktijk Richters en Van Huizen is zij samen met een aantal andere ervaren huisartsen een nieuwe praktijk gestart met jonge huisartsen. Ook voor deze nieuwe praktijk is gekozen voor de diensten van Huisartsentelefonie, waarbij de verschillende praktijken mede dankzij Aurora teleQ goed kunnen samenwerken en elkaar kunnen ondersteunen.